Friday, December 13, 2013

Orang Baru

Assalamualaikum!
Lama sungguh saya tak berblog, banyak perkara yang membuatkan saya malas untuk update salah satunya ialah saya pregnant. Sepanjang pregnant ini, benda biasa yang saya suka buat seperti menjahit, crafting semuanya saya tak suka nak buat. 

Perkenalkan baby baru kami Nur Adlina, dilahirkan dirumah kami pada pukul 10.45malam pada hari Isnin 30 September 2013.




Saturday, November 17, 2012

Berkhatan!

c-005
Cuti Sekolah dah bermula Muhammad dah bersunat.
Upsr akan keluar pada hari Isnin (19/11/2012) 
Jadual saya padat dengan menjahit & aktiviti anak-anak. 
Cuti kali ni tak ada perancangan nak jalan jauh-jauh. 

2013 akan tiba...

Tuesday, September 18, 2012

Cerita & Gambar sepanjang Syawal!

Alhamdulillah  dah masuk bulan Zulkaedah, sedar tak sedar cepatnya Syawal berlalu.
Blog dah lama tak update.. itu pun husband & Pakcik saya dah berkali-kali bertanya ...'kenapa tak update blog' (hihihi..tak sangka ada peminat rupanya..terima kasih, sudi membaca) . 

Setiap hari .. 24jam tu tak pernah cukup untuk saya yang bekerja dari rumah. yang sempat saya buat setiap pagi..check email & update Big Eyes FB page. Selepas tu saya akan buat urusan mengemas dan lain2 yang biasa dibuat. Kalau tempahan banyak,lagi la..satu rumah kelam kabut..hihi, tapi itu la yang paling best..setiap saat penuh dengan aktiviti.

syawal10-Selepas solat sunat Eidul Fitri, rutin wajib mesti ke rumah Ma saya. Sebelum-sebelum ini ketika arwah mak mertua saya masih ada, setiap tahun first raya akan berselang seli antara kedua rumah orang tua kami. Kiranya dah dua tahun mak mertua pergi..setiap kali raya menjelma, rindu pada dia memang terasa sangat ...tak dapat lagi  nak rasa masakan mak ..ketupat palas & lontong yang sedap...ishhh rasa sebak la pulak..

OK..sambung balik cerita raya..

syawal01-jpg
Seperti selalu, makanan wajib di hari raya nasi impit kuah kacang & rendang daging yang paling sedap di abad ini semestinya dari tangan Ma saya..hahaah. Masakan Mak mesti yang terbaek kan. 

Ramai juga kawan-kawan Ma datang ziarah, boleh bergema satu rumah..dengan gelak tawa diorang...memang best. Tengah hari baru kami ke Kelana Jaya rumah sepupu. Tahun ini kami  tak ke Puchung rumah Umi (mak sedara) seperti selalu tapi kami berkumpul di rumah anaknya...sepupu saya baru pregnant sulung jadi tak boleh bergerak banyak atas nasihat doktor...walaupun pertama kali kami dirumahnya suasana masih tetap Meriah.

syawal02-jpg

Antara hidangan yang umi masak 'tulang masak lemak' ..masakn paling best dari Umi. Nasi Beriani, Lemang, Rendang pun tak kurang sedapnya.

 syawal03-jpg
 Umi suka melayan budak-budak, setiap kali kami balik mesti ada buah tangan dibagi. 

syawal04- Selang beberapa hari Syawal..kawan-kawan Qistina pula datang beraya, sempat saya masakkan laksa, nasi Impit & kuah kacang,rendang Ayam & Puding Kek. Hilang penat bila tengok masakan saya habis.

syawal05-jpg   Yang ini pula menu semasa kawan-kawan husband datang 'Mee hoon sup Utara'.
 
syawal06-jpg Sempat juga ambil gambar sebelum kawan-kawan husband datang. Kek coklat kukus..minta adik buatkan...sedap.

Akidah- Seminggu selepas Raya kami ke Ipoh, adik perempuan saya bertunang.

syawal08-jpgDugaan Allah SWT, adalah satu nikmat..sudah tetulis, disaat saya sibuk menyiapkan tempahan baby carrier & risau keadaan Qistina yang batuk sejak dari bulan puasa & akan mengambil peperiksaan UPSR. Adli pula mendapat asthma & bronkitis..setelah dua hari saya & suami berulang alik ke klinik akhirnya kena refer ke pakar. Adli admit 2hari di Ampang Puteri. Alhamdulillah Adli cepat recover, senang memberi kerjasama ketika disuntik & senang makan ubat. 

Selama dua hari saya di hospital, ibarat saya pergi bercuti ..dapat juga merehat-rehatkan badan, tanpa saya sangka tidur saya menjadi begitu nyenyak sekali  & yang paling indah terasa betapa nikmatnya bersolat tahjjud  & solat hajat ketika di dalam kesusahan..terima kasih ya Allah memberi saya peluang untuk merasakan ketenangan ini.

 syawal09-jpg Yeayyyyy! Selesai sudah peperiksaan UPSR pada khamis lepas, lega buat Qistina..lega juga buat kami sekeluarga. Apa saja result yang bakal keluar nanti kami berserah kepada ALLAH SWT, kami percaya Qistina dah buat yang terbaik.

Terima kasih pada semua yang tak putus-putus doakan & memberi kata-kata semangat buat saya, suami & anak-anak. Kami sekeluarga sangat menghargai ..hanya Allah saja yang dapat membalas.



Saturday, July 28, 2012

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan!

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan!
Sudah seminggu kita berpuasa, Alhamdulillah.

Sekarang dah jadi sebulan sekali update, saya banyak update di Big Eyes FB Page, mungkin senang & cepat. Biasanya mengenai barang handmade.

Sudi-sudikan la kunjungi BIG EYES FACEBOOK PAGE
 

newsscbaby-006

Wednesday, June 20, 2012

Kawaii

Saya terjumpa kedai handmade ini di Central Market, semasa on the way nak balik, masa tu saya dan Atikah (kawan) baru lepas makan dan baru selesai pergi ke Pipit Wonderful Market di Annexe Gallery tapi sayang saya terlupa nama kedai ini : (

Lama sungguh tak menjenguk ke dalam Central Market, banyak juga kedai baru yang ada kat sini. Sambil berjalan mata ni tercari-cari mana perginya pelukis-pelukis yang selalu duduk melukis kat satu corner ..agaknya mungkin dah berpindah tempat. Lagi satu toilet kat sini pun dah cantik, baru seronok nak pi membuang ..wakakaka.

a-135
Terpukau dengan benda cute di sini  sehinggakan setiap sudut saya mengambil gambar. Kalaulah saya bawa duit seguni mahu saya beli terus kedai ni ((o(*__*)o))


a-138
 Deko dalam kedai ni pun menarik, sampai kan lampu di siling pun saya suka.

  a-141
 'Atikah"...kami punya minat yang sama : )

 a-134

cm-1
Tak tahu bila lagi dapat ke CM, kat sini kawasan parking terhad, sentiasa jem..saya ke sini pun naik LRT. Balik saja ke rumah anak-anak dah excited nak tahu barang yang saya bawa balik:)


a-129 Cuma satu tempat ni yang masih sama, SURAU..masih daif, sama seperti saya datang sebelum berkahwin. Tempat mengambil wuduk bahagian perempuan masih di luar...kurang selesa.

~bye~
jangan lupa..sertai  Big Eyes Giveaway!..di Facebook!

Monday, May 21, 2012

CUTE ERASER

cupcake-1 薔薇Salam semua!
Eraser cute ni saya terjumpa masa pegi Daiso tempoh hari. Mulanya tak rasa pun nak beli, sebab dah boleh agak..kalau beli  mesti simpan ..sayang nak guna. Kalu guna pun jenis cute-cute gini bukannya dapat padam dengan bersih..ini kes pujuk hati supaya jangan beli 照れ笑い

Bila time beratur nak membayar..mata ini asyik terpandangkan eraser yang tergantung kat sebelah kaunter, hati ini berkira-kira lagi nak beli ke tak? Last-last ambil juga sebab dah tinggal satu kan..dalam hati 'sayang pulak kalau tak ambil, esok-esok mesti tak jumpa'.. ngeee terus bayar. (bab membazir susah betul nak kawal)

cupcake-017 Mujur ada tempat nak letakくり抜きハート1


cupcake-015

 Byeニコ

Sunday, May 20, 2012